marți, 30 septembrie 2008

Vis sau realitate, bine sau rau

Stateam azi si ma gandeam daca Vlad Tepes ar mai trai, ipotetic sa zicem, oare ce ar zice de ce se intampla in scena politica din Romania, in prezent.

Sau daca Stefan cel Mare, ar fi vazut Romania anului 2008, s-ar mai fi chinuit sa se lupte cu turcii atatia ani? Sa isi riste viata pentru ce? Pentru un Basescu care acuza Guvernul ca nu a facut nimic in ultimii 4 ani, de parca el in acesti 4 ani ar fi fost presedintele Chinei? Pt un Geoana care se lauda cu marirea pensiilor, cu cresterea procentului din PIB la Educatie (meritul studentilor, ca ei au iesit in strada, nu Geoana), cu subventiile din agricultura, etc, etc .. Pentru un Tariceanu care vine si ne promite ca in urmatorii 4 ani va face din Romania o tara de iti doresti sa locuiesti, de parca in ultimii 4 ani nu a putut sa faca asta? Si lista oamenilor care doar isi doresc puterea poate continua.

Azi aflu din presa ca ministrul sanatatii da liber retetelor compensate. Oricand, oricate, oricum. Totul este gratuit cand doriti dvs. spune el. Farmaciile ce spun? Nu avem bani, gata, nu se mai poate. Pai si ce sa faca nea pensionarul? Sa se duca la dom' ministru acasa si sa ii ceara medicamentele care costa mai mult decat pensia lui. Ca "a marit" Geoana pensiile taranilor, dar si daca le-ar dubla sau tripla, tot nu ar acoperi costul retetei medicale, ca pensiile taranilor care au muncit pamantul este de 100-300 lei/luna. Poate nici atat.

Capitolul Educatie ... nici nu mai vorbesc. O lege, in atatia ani, nu au fost in stare expertii educatiei sa scoata. Si asta, ca expertii care au puterea sunt degeaba. Absolut degeaba acolo. De fapt, au un rol si ei: sa manance banii nostri. Ca pe banii nostri stau acolo. Cand vom ajunge sa invatam ceva la orice scoala din Romania. Daca te uiti la TED-uri inveti mai multe decat te invata o facultate din Ro.

Sa vorbesc de Cercetare ..Cine a auzit ceva descoperiri/inovatii/cercetari facute de universitatile din Romania? Un articol in ziar sau o emisiune la Tv. Sa inteleg ca ziaristii sunt devina ... sau cercetatorii romani? Daca ne-am uitat pe www.cnmp.ro si am vedea cate proiecte s-au aprobat in ultimii ani si cati bani sunt in ele ... ne-am da demisia de cetatean roman si ne-am muta in Sudan.

Sanatate/Mediu - marea problema a secolului 21: incalzirea globala. Si expertii responsabili de mediu din Ro sunt la fel de ingrijorati de acest lucru. De asta exista 2 statii de epurarea in toata Constanta, de-asta exista o groapa moderna de gunoi si de-asta sunt milioane de masini in Romania. Si mai presus de toate, de-asta nu exista instalatii de biogaz decat vreo 3 in toata tara. De mult ce le pasa.

Un lucru merge bine: investitiile straine. Mai ales ca studentii au unde se angajadin anul 1, ca oricum dupa 3 ani de facultate li se cere tot 3 ani de experienta. Ce mai conteaza rolul facultatii in dezvoltarea ta daca ai diploma? Ce mai conteaza unde faci facultatea, ori ca e Spiru, ori ca e Poli, tot calitate slaba, tot multi bani dai sa o termini. Asta cred 90% din tinerii Romaniei. Eu inca mai cred ca la Poli cel putin iti mai pui neuronu sa funcioneze. Ori ca lucrezi la un proiect, ori ca inveti in sesiune (pacat ca au daramat singura sala de lectura - cantina Dumars! dar ce atata invatat?! nu-i asa dna Andronescu?), ori ca se straduiesc sa copieze sau sa negocieze nota cu profu, studentul de la Poli ... se mai straduieste cumva sa isi puna al sau neuron in valoare. Dar vorbeam de investitii: ma bucur ca exista pe unde exista, nu stiu eu prea multe despre asta, dar stiu ca in domeniul biogazului si al statiilor de epurare, unde sunt mari probleme si unde mai sunt cativa romanasi care se pricep, guvernul nu sprijina mai deloc.

Dar e buna democratia asta, avem multe mall-uri, sute de market-uri, ce ne mai trebuie? Avem si caini...pe strada, acasa, in parc, de toate culorile si marimile. Avem in continuare si multe gropi, sa facem sport sarind in autobuz, avem o imensa aglomeratie sa ne antrenam rabdarea si cate si mai cate avem.

Important e sa constientizam ce bogati suntem :).

Azi am fost mai Eu in zilele bune ... de toamna. Ca tot e maine 1 octombrie!

La multi ani si sa traim excelent, sau macar sa invatam sa facem asta ;).

Un comentariu:

Anonim spunea...

De ce consideri ca sunt multi bani alocati in CNMP?
Eu cred ca totusi exagerezi in legatura cu "prea multi bani" dati pe cercetarea din Romania.