miercuri, 13 mai 2009

Profi Tari


9-10 mai au fost zile mari pentru Invatamantul Superior din Romania. Poate nu sunt multi care stiu asta, poate sunt foarte putini care constientizeaza asta.

In 9-10 mai a fost intalnirea profilor tari din universitatile romanesti. Sambata, pe 9 mai, a fost Gala Profesorului Bologna, mai bine zis Gala Profilor Tari, cum se va numi de acum incolo. Duminica o parte din profi s-au cunoscut mai bine in cadrul unor ateliere, in care am vorbit de valori - valorile unui prof tare si valorile studentilor. Adevaratele valori :).

Sa va zic cum a inceput povestea. In 2006 Traian s-a dat peste cap pana a facut in ANOSR proiectul Saptamana Bologna in Universitati. Acest proiect a avut o groaza de rezultate, printre care si un grup de studenti - Instigatori Bologna. Timp de un an s-au facut tot felul de intalniri ale instigatorilor (si eu sunt instigator Bologna :D). Intr-una din acest intalniri a venit ideea Profului Bologna. In vara lui 2007 Vladi a scris proiectul Constructio Academica si depus la ANSIT. In acest proiect erau 3 directii principale: calitate in educatie (un concurs de arta pentru studenti), reprezentarea studentilor (o campanie si un mare training) si invatamant centrat pe student (Gala Profesorului Bologna). In 2 luni jumate trebuia sa avem concept+implementare la toate. Si eram o mana de oameni si o groaza de organizatii studentesti prin toata tara care trebuiau sa implementeze proiectul la ele in universitate ... nestiind mare lucru de proiect.

In 2007, pe 6 decembrie, la Sibiu, a fost Gala Profesorului Bologna. Multa emotie, multa bucurie, 14 profesori prezenti la Gala (56 in total din vreo 200 de inscrieri), cativa studenti, o groaza de presa si ganduri mari cu comunitatea profilor tari.

Printre persoanele care atunci m-au ajutat foarte mult s-a numarat si Andrei Cojan. Proaspat intrat in OSE, l-am furat sa lucreze cu mine la nivel national in acea toamna. Dupa aceea am zis ca poate ar trebui sa aiba parte de experienta de la nivel local. Am fost egoista, recunosc. Multumesc Andrei pentru tot ajutorul din toamna aia.

In vara lui 2008, la Summer Camp, ma anunta organizatiile studentesti, membre ANOSR, din Bucuresti, ca vor sa organizeze Gala Profesorului Bologna. Ce parere am eu, ca fost coordonator al primei editii. Le zic ca e multtt de munca, e mare, e greu, ca mai bine isi iau Forumul Organizatiilor Studentesti din Romania (peste 1, 2 saptamani era Adunarea Generala ANOSR si se licitau proiectele mari ANOSR de organizatiile membre). Ei nu, ca uite, ca noi vrem sa facem asta, ca am vorbit cu toate organizatiile din Bucuresti, si ne dorim mult sa facem Gala, ca merita, ca esti si tu in Bucuresti, e si Traian, si Vladi. Zic bine, dar sa stiti ca trebuie sa va apucati din timp de ea. Ei zic: bineinteles.

In toamna lui 2008 incep oamenii sa se mobilizeze. O mare ameteala la inceput. Dupa cateva incercari de alti coordonatori, "aud" ca Andrei e coordonator. Stiam ca Andrei crede foarte mult in acest proiect si ca nu il va lasa balta. Din toamna si pana acum, au urmat 8 luni de munca pentru o mana de oameni, care au dus in carca Gala Profesorului Bologna - Andrei, Laura, Gx, Adi, Misu si multi alti studenti. Au invatat din toate greselile pe care noi le-am facut in 2007. Ne-au dat peste nas, ca sa zic asa, la mare arta. Au mers din Iasi, la Timisoara si Cluj sa tina ateliere cu organizatiile locale pentru a isi asuma proiectul. Au avut o intalnire in decembrie cu profii tari din 2007 si au discutat de viitorul comunitatii. Si asta fara nicio finantare. Stiu ca au pus mult suflet in acest proiect, mult timp, multa energie si cateva restante. Daca ati fost la Gala sambata .... atunci stiti ca a meritat munca lor. Rezultatele au fost pe masura: din vreo 400 de profi inscrisi, vreo 126 sunt profi tari si 70 au fost prezenti la Gala.

Locatia a fost excelent aleasa - Ateneul Roman. Eu si Vlad am prezentat Gala. A fost o onoare pentru noi. Ma uitam in sala si vedeam o groaza de fete zambitoare, fericite. Ii vedeam cand urcau pe scena. Erau emotionati si fericiti. Cuvintele lor ne-au emotionat si pe noi. Toata povestea de pe scena a durat 4 ore. Cred ca acest proiect, ca idee si implementare, iese din tipare. Pentru ca studentii isi premieaza Marii profesori care ii inspira. Cred ca oamenii acestia au dus Gala Profilor Tari la alt nivel. Multumesc si felicitari!

Duminica au ramas vreo 30 de profi tari. Ne-am impartit in ateliere si am discutat despre valorile pe care trebuie sa le aiba un prof tare. Am fost in grupa cu 6 profesori ffff misto. Ideile lor rezonau cu ideile si gandurile noastre. A fost multa energie, pasiune si speranta pentru educatia din Romania. Mi-ar fi placut foarte mult sa fi avut macar unul din cei 6 profi in facultate. Profi care vorbeau sa coaching, de abilitati de trainer pe care trebuie sa si le dezvolte, de partea umana pe care trebuie sa o ai, de metode neconventionale folosite. Am discutat si de valorile pe care trebuie sa le aiba studentii si pe care profii ar trebui sa le transmita. O sa pun aici rezultatele atelierelor.

Mai gasiti pareri despre Gala pe blogul lui Traian si Paul.

3 comentarii:

gabitzass spunea...

Foarte tare!!!

Felicitari si la mai mare!...
am mai scris undeva ca lucrusoare de tipul asta ma fac sa imi fie dor de Romanica... mai scriu o data. :)

Anca Iulia spunea...

am vazut pe facebook...mi-a placut..am citit si realitatea, tare bine a aratat totul. Felicitari pentru munca depusa, imi dau seama ce a insemnat. Sunteti Tari :).

Cris spunea...

@Gabi Te asteptam in tara. Mai e putin. Eu ma bucur ca exista lucrusoare care te fac sa-ti fie dor de Romanica :D.

@Anca Iulia Unde pe facebook? Felicitari copiilor! Au dus proiectul asta la urmatorul nivel.

Multumim de gandurile bune :). Inseamna mult ;).