marți, 10 februarie 2009

Putin si noua Rusie


De cateva zile am inceput sa citesc cartea "Putin si noua Rusie". Eu aveam o simpatie mai veche pentru Putin, dar nu stiam cat de mare/mica e. Dupa primele 2 pagini din cartea, mi-am dat seama ca sunt foarte entuziasta. Simpatia mea e puternica. Vladimir Putin este un om care iubeste Rusia foarte mult si doreste stabilitatea acesteia, din toate punctele de vedere.

Nu am avut niciodata o parerea prea buna despre americani. Dupa ce l-am vazut pe Obama am zis ca poate exista o speranta. Acum cred ca Obama a fost "lasat" sa devina presedintele SUA pentru a ii tine piept lui Putin. Indiscutabil, Putin este un om puternic si a scos Rusia din criza in care era dupa caderea Imperiului Sovietic. America avea nevoie de un om care sa ii tina piept lui Putin. Bush nu era in stare. Ganditi-va cine este in acest moment cel mai popular/iubit/apreciat presedinte/conducator de tara/om politic al lumii? Obama! Daca nu e cel mai apreciat de intreaga lume, e cel putin cel mai vizibil si promovat. Si eu credeam in discursurile lui Obama. Le-am apreciat foarte tare. Dar acum ma intreb oare ce se afla in spatele lor? Oare ce se afla in spatele politicilor democratice promovate de americani?

Citez ce a spus Putin la Conferinta pentru Securitate de la Munchen din februarie 2007: "Ce este o lume unipolara? Oricat de frumos am prezenta termenul, in cele din urma el se refera la un anume tip de situatie, respectiv, la un singur centru al autoritatii, la un singur centru de forta, la un singur centru decizional".
La aceasta conferinta, dupa cum spune autorul cartii, Michael Sturmer, citez "Liderul unui imperiu destramat avertiza Statele Unite ca ordinea unipolara a viselor de dupa Razboiul Rece depasea capacitatile de care dispun." Citez din carte o parte din discursul lui Putin "Ar fi o lume in care exista un singur stapan, un singur suveran. Ceea ce, in cele din urma, este daunator pentru toti cei care fac parte din acest sistem, dar si pentru puterea suverana, pentru ca se distruge pe sine dinauntru. Modelul unipolar nu numai ca nu este acceptabil, dar nici nu este realizabil in lumea de astazi. Actiuni unilaterale si, de multe ori, ilegitime nu au reusit sa rezolve problemele. Ceea ce vedem astazi este o tot mai mare desconsiderare a principiilor legilor internationale. Iar normele juridice independente se apropie, de fapt, tot mai mult de cele ale unui sistem statal. Un stat, inainte de toate, SUA, a trecut peste pragul granitelor sale nationale prin toate modalitatile posibile. Acest lucru se vadeste in abordarile de natura economica, politica, culturala si educationala, care sunt impuse celorlalte natiuni. "

Aceste idei sunt doar in primele 5 pagini. Stiu ca sunt si multe lucruri care nu sunt ok in Rusia, dar este de admirat ca Putin are o popularitate de 60% in randul rusilor si, desi a fost rugat la sfarsitul anului 2007 sa schimbe Constitutia pentru a putea ramane presedinte inca 4 ani, el nu a facut acest lucru pentru stabilitatea Rusiei. Stiu ca tot el conduce Rusia, dar citez spusele lui din carte " Voi parasi Kremlinul, dar nu Rusia. Doresc sa vad ca experienta mea si cunostintele mele vor fi folosite de catre poporul rus."

Va recomand cartea din tot sufletul: "Putin si noua Rusie" de la Financiarul.

Niciun comentariu: