sâmbătă, 19 ianuarie 2008

Sesiune: invatam sau copiem?

Incepe sesiunea! Perioada grea pentru toti studentii. Aud povesti cum ca studentii ar trebui sa invete din timpul anului, cum ca inainte (cand noi nu eram pe aceasta lume minunata) asa era, etc.
Povesti. Acum vad metode avansate de copiat. Asta e o mare problema a mea legata de studenti. De ce se copiaza? Pentru ca e multa materie de umplutura, pentru ca profii cer exact cuvant cu cuvant din curs, ca e prea multa materie de ... reprodus. Dar copiatul e singura solutie? Copiatul e o solutie pentru cei care vor sa ia o nota si atat. Am ajuns sa invatam/copiem pentru note. Pentru asta facem o facultate? Sa avem niste note si o diploma? Cu ce ne ajuta dupa ce absolvim?
Ganditi-va la un lucru: te imbolnavesti si te duci la doctor. Doctorul e relativ tanar si fara experienta. Ce te faci daca si el a copiat? Sau te duci la farmacie sa iti cumperi pastile de cap... daca iti da altceva? Si farmacista a fost studenta si poate a copiat...

De ce studentii nu sunt uniti si nu se revolta cand un profesor vine si cere sa i se reproduca tot cursul (daca el a venit la curs si cu cartea dupa el, deja e si mai revoltator) ? De ce nu ne ridicam si nu cerem sa gandim? Si sa fim evaluati dupa cat de bine putem folosi informatia care ne-a fost prezentata?
Pana la urma scoala trebuie sa produca cunoastere. Noi, studentii, trebuie sa fim suprasolicitati sa gandim, nu sa ne doara mana de la cat scriem. Ce folos are daca putem oricand sa reproducem o schema, dar daca nu putem sa proiectam si sa aducem noi imbunatatiri la acea schema?

E trist cand vad multi studenti care nu isi mai pun problema sa stie ceva, sa inteleaga un fenomen pentru a putea dezvolta si el la randul lui alte tehnologii, metode, etc, ci doar il intereseaza cum sa ia examenul, cum sa treaca anul, cum sa termine facultatea. Am ajuns o tara de tineri cu diplome si vanzatori de tehnologii ale altor tari. Era o vorba: "Avem tehnologie germana...dar germani avem?"

Chiar acum am auzit intrebarea: "zi ma, ne lasa sa copiem?, da ma, stai linistita".

Lansez 2 intrebari (nu stiu daca imi va raspunde cineva...)

1. Pentru studenti: Cand copiati, va ganditi de ce faceti asta? Si cum va afecteaza dezvoltarea? (nu numai in cariera, ci si ca om)

2. Pentru profesori: De ce domnilor profesori lasati studentii sa copieze?

12 comentarii:

Anonim spunea...

Domilor profesori: stiti de ce copiaza studentii??? i-ati intrebat n ultimii 5 ani??? de ce scadeti standardele de trecere?

si la prima intrebare...eu raspund da:)

Anonim spunea...

studentii copiaza pentru ca e mai simplu sa copieze decat sa munceasca. nu se copiaza numai cand este vorba de reprodus niste cunostinte ci si atunci cand este vorba de folosit cunostintele existente pentrua rezolva unele probleme.
in multe cazuri nu cred ca studentii sunt lasati sa copieze. in cazurile in care copiaza si scapa, acest lucru se intampla in primul rand pentru ca problema identificarii fraudei devine din ce in ce mai complicata la cate resurse sunt pe net. de ce unii profesori se poate sa ii lase sa copieze, poate ca de sila. Asta pentru ca datoria ta ca profesor este sa-i inveti pe studenti si sa le explici de ce este bine sa stie lucrurile pe care le predai si este o senzatie ff neplacuta cand pe langa aceste lucruri trebuie sa pierzi o gramada de timp facand investigatii.

Anonim spunea...

pentru studenti: cand copiati, ganditi-va ca si cei de la medicina copiaza. Dumnezeu sa va ajute daca o sa va opereze cu fituica in mana!!!!!!!!!

fain, nu? :P

Anonim spunea...

eu am pus ala cu medicii. luci de la assa :P am dat click repede

Cris spunea...

Din cate am vazut eu pana acum, la un moment dat incepi sa regreti ca ai copiat in facultate. E o prostie sa iti furi singur caciula. Pur si simplu renunti la niste servici pe care ti le aduce facultatea. Acelea de a te forma si dezvolta. Preferam calea usoara, de a ne preface ca invatam, ca stim, ca am terminat o facultate si suntem ingineri. E intr-adevar mult mai mult de munca atunci cand incercam sa intelegem ceva, cand ne ducem la profesori sa le spunem ca nu ne convine cum ne formeaza, cand le spunem ca sunt formatorii nostri, dar avem impresia ca isi bat joc de noi... e greu sa simti ca te lupti cu morile de vant, ca nu vezi schimbarea imediata ... dar ce te faci daca si generatiile care acum isi incep carierea de profesor vad aceeasi cale? vad ca nu trebuie sa iti asumi responsabilitatea de formator de generatii, de societate?

Maisha spunea...

Eu nu copiez tocmai ca m-am saturat de ideea ca termin facultatea si nu stiu nimic. Mai grav e ca am copiat la inceput si am pierdut cunostintele de baza si acum e mai greu sa inveti de la zero. Dar nu pot sa zic ca dorm mai bine noaptea ca nu copiez, fac doar restante generatoare de nervi si stres. Pana la urma care e finalitatea?
A fost vreodata sistemul de invatamant pregatit sa invete studentii o specialitate sau doar sa copieze?

Anonim spunea...

de ce copiem ? si cat de grav este acest lucru?am copiat pentru k am considerat ca acele informatii nu imi sunt folositoare, si de multe ori m-am inselat. am copiat ca un raspuns la nepasarea profesorilor.acest subtil mod de a-ti fura caciula are repercursiuni nu tocmai placute cand ne vom lovi de realitatile meseriei noastre, oricare ar fi ea .acest sistem de invatamant romanesc ne ofera niste profesori din ce in ce mai putin motivati iar noi nu facem mare lucru pentru a imbunatii situatia, din pacate. nepasarea naste nepasare!

Cris spunea...

Nepasarea naste nepasare .... corect. Daca stam sa ne gandim a cui responsabilitate este ca studentii sa nu copieze ... atunci am ajunge si la cine a fost prima data: oul sau gaina!
Propriul exemplu este cel mai bun. Asta incerc eu sa fac. Si merge.

Ma gandeam acum de ce se copiaza ... daca ajungi sa copiezi inseamna ca ti-ai ales gresit facultatea. Acum fac un master pe mediu si efectiv nu as putea sa copiez nici daca mi-ar zice profu sa fac asta. E vorba de educatia mea, de cunostiintele pe care le acumulez si experienta mea in acesti 2 ani de masterat. Imi place ce invat si invat cu placere. Acolo unde nu inteleg ... si nu consider ca imi e de folos.... fac minimul cat sa fie bine.

Cristian Strat spunea...

>> "daca ajungi sa copiezi inseamna ca ti-ai ales gresit facultatea." <<

Nu cred in implicatia asta.

Facultatile romanesti sunt "pachetele" de cursuri, proiecte si examene. Ideal ar fi ca toate cursurile sa fie relevante la domeniul ales si predate decent. Practic nu se intampla asa.


Am profesori la FMI (UNIBUC) care nu m-au convins ca predau lucruri fundamentale sau macar relevante. Si nu pot sa-i cred pe cuvant.

As vrea sa vin la facultate ca un student umil in fata unor profesori mari si intelepti.
Din pacate insa, o parte din cursurile mele sunt un fel de teatru prost.
Niste oameni dubiosi au pretentia sa invat niste concepte dubioase si vag relevante. Nu stiu de ce trebuie sa imi bat capul cu ele si nici nu m-au convins ca ei - profesorii - stiu mai bine decat mine ce trebuie sa invat.

La cursurile astea e ca la circ si nu ma intereseaza decat sa trec.
N-au decat sa-mi scrie pe diploma ca altii au fost mai studiosi si mai muncitori decat mine, ca am refuzat sa invat X, Y, Z etc. Nu imi pasa.
Sunt la facultate sa invat nu sa iau diplome.


Am sa repet aici la final ca eu acuz *unele cursuri*, nu toate.
Majoritatea cursurilor care se predau SUNT intr-adevar relevante si incerc sa le studiez mai la scoala mai pe cont propriu. La acestea incerc sa nu copiez - nici ca sa trec si nici ca sa-mi umflu nota.

Cris spunea...

De acord cu tine. Eu ma refeream la acei studenti care copiaza la toate cursurile. Chiar daca profesorii sunt ok, materia este importanta pentru dezvoltarea abilitatilor necesare, exista studenti care copiaza.

Daca vorbim de cum suntem examinati iar ajungem la una din cauzele copiatului. Majoritatea examenelor mele au insemnat reproducerea cursurilor. E aberant acest lucru. ajungem la ultimul curs sau dupa examen si ne intrebam care au fost obiectivele cursului si exact ce a urmarit profesorului in cele 14 saptamani. La multe cursuri inca exista pentru mine o mare ceara.
Chiar azi imi puneam problema cu ce am ramas dupa 5 ani de facultate. Am invatat, am luat examenele, am luat diploma de inginer si am in cap multa teorie. cum se leaga teoria cu practica inca nu m-am prins.

Mi-ar fi placut de exemplu sa raman in facultate, dar efectiv as fi unul din asistentii/profesorii care nu stiu despre ce vorbesc.

Meseria de profesor ar trebui sa fie in varful piramidei. Ma refer aici in special la invatamantul tehnic. Nu poti preda un curs sau tine un laborator daca nu ai lucrat intr-o firma si nu ai vazut realitatea. Daca nu ai contribuit la dezvoltarea unui domeniu. Daca nu ai experienta efectiva de inginer.

Sunt multe de discutat, dar important este ce facem in fiecare zi pentru a schimba acest lucruri? Rezistenta este foarte mare. Din experienta de voluntar in miscarea studenteasca mi-am dat seama ca timpul de raspuns al celor responsabili cu educatia la o idee nouaa unui student este destul de mare.

Anonim spunea...

Eu nu o sa va zic daca sa copiati sau sa invatati, o sa va zic doar de ce copiez eu.
Simplul fapt ca vrei sa copiezi la un examen nu inseamna ca o sa iti furi caciula, nu inseamna ca o sa intri bou si o sa iesi vita din facultate. Sunt materii si materii. Eu unu nu pot sa invat teorie, nu pot sa retin aiurea si sa reproduc si mai aiurea. La fiecare examen la care am probleme, stau o zi, doua, trei...o saptamana si de obicei pot sa rezolv cam orice problema ni se da. Dar in momentul in care ai de invatat pe derost 50-100 de pagini, care nu prrea au nici o linie logica ce sa faci? Eu unu consider ca Inginerii trebuie sa gaseasca solutii, si din pacate asta o solutie foarte buna.
Regret faptul ca am copiat? NICI DECUM. Anumite materii nici macar nu se merita sa le retii numele dar apoi continutul. Pun pariu ca deja ati uitat pina si nume la anumite materii din anu I sau II.
Eu unu am copiat, am copiat mult, am copiat bine, am copiat cu spor. Ma face asta un inginer prost? NU, deoarece miam luat din ceea ce au predat profii ceea ce mi sa parut mie necesar, si uitanduma acuma in urma consider ca am facut o alegere buna.
Deci nu zic ca e bine sa copiati, dar nici nu e crima, nu e rusine, si pina nu se schimba profii si materia nu o sa ma schimb nici eu.
Si va rog nu mai dati exemple cu doctori, ca la ei e alt, caz ei fac si practica multa, nu se compara.

PS: nu prea folosesc semne de punctuatie eu asa ca nu va palngeti, mersi :)

Anonim spunea...

Eu copiez (Poli Timisoara). De ce ? Pt. ca materia este de o calitate execrabila (invechita,predata prost,discontiuna si de cele mai multe ori pur si simplu gresita) . Pentru ca profesorul pretinde reproducerea cursului mot a mot pe foaia de examen nu intelegerea principiilor si exprimarea lor corecta cu un limbaj diferit de cel din curs. Pentru ca eu concurez cu cineva care reproduce cursul si profesorul corecteaza prin comparatie.

Urmarea : Cunosc personal integralisti bursieri la UPT care nu pot rezolva o ecuatie de gradul 2.